Amatör fotoğrafçıların büyük çoğunluğu günümüzde dijital fotoğraf makinesi kullanıyor. Dijital fotoğraf makineleri filmli makinalara kıyasla birçok avantaj sunuyor. Bunlar konumuz değil ama bu avantajların en başında çekilen fotoğrafı anında görebilme ve çekilen fotoğraf sayısında kısıtlama olmamasını sayabiliriz. Dijital fotoğrafa bilgisayar olmadan ne bakılabiliyor ne de işlenebiliyor. Dolayısıyla dijital fotoğraf makinesi kullanan amatör fotoğrafçıların ortalama bir bilgisayar kullanıcısı olması kaçınılmaz.

Günümüz fotoğraf camiasında en çok tartışılan konuların başında dijital fotoğrafa yapılan müdahaleler yer alıyor. Daha önceleri dijital fotoğrafın geçerliliği tartışılıyordu ama artık çoğunluk dijital fotoğrafı kabul etmiş durumda. Daha önce bazı ortamlarda kendi düşüncelerimi paylaşmıştım, kısaca fotoğrafa bakışımı özetlemem gerekirse;

Benim için fotoğraf bir sanat değildir, bir tekniktir, tıpkı yağlı boya gibi, kara kalem gibi görsel bir teknik. Fakat siz bu tekniği kullanarak sanat eseri oluşturabilirsiniz ya da belgesel bir çalışma yapabilirsiniz.

Photoshop veya diğer fotoğraf işleme programları eskinin karanlık odasına tekabül eder. Eskiden karanlık odada yapılan tüm cambazlıklar artık dijital olarak çok daha kolayca bu programlarla yapılabiliyor. Dijital fotoğraf için şöyle bir soru sorulabilir. Fotoğrafa dijital müdahelenin sınırları nerede başlayıp nerede bitmeli? Genelde tek bir fotoğraf üzerinde yapılan müdahaleler ile birkaç fotoğraftan oluşturulan manipülasyonları ayırmak yeterli olacaktır. Aslında temel olan bence çekilen fotoğrafa hangi müdahalelerin ya da eklemelerin yapıldığının gizlenmemesi. Çoğunlukla sizin haberiniz bile olmadan zaten fotoğraf makinesi tarafından fotoğrafa müdahale edilmektedir, bunlar keskinlik artışı, beyaz dengesi, tonlamanın düzeltilmesi vs. gibi müdahaleler şeklindedir (renk modunu vivid yaptığınızda renkleri daha doygun fotoğraflar elde etmeniz gibi). Bilinçli bir müdahale şeklinde verilen emek elbetteki fotoğraf makinesi tarafından yapılan müdahaleden çok daha değerlidir.

Ortaya çıkan sonuç ne olursa olsun, eğer estetik anlamda, kompozisyon anlamında ya da duygu alanmında size birşeyler verebiliyorsa bu bir eserdir. Siz hala onun fotoğraf mı, yoksa başka birşey mi olduğunu tartışabilirsiniz, ben tartışmıyorum. Benim için görsel bir eserdir.

Haaa, unutmadan… Fotoğrafta dijital müdahaleye karşı olanların çok büyük çoğunluğunu bu işi beceremeyenler oluşturuyor, bunu da buradan söyleyeyim dedim.