Uzun bir süre için buralarda olmayacağım, seyahatte olacağım ve yüksek ihtimalle internet bağlantım da olmayacak. Mesajlarınıza ve yorumlarınıza bu süre içerisinde cevap veremeyeceğim, döndüğümde görüşmek üzere...

Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı nedir, ne işe yarar, zararı var mıdır?

Aslında DSLR makinalarda objektif seçiminin nasıl yapılacağı hakkında bir yazı yazmayı planlamıştım, hatta başlamıştım. Fakat objektif seçimi yaparken bizim için çok önemli bir konu olan Kırpma Faktörü ya da Odak Uzaklığı Çarpanı’nın ne olduğunu bir türlü özet haline getirerek anlatamadım. Bu yüzden bu konuda geniş bir yazı yazmaya karar verdim.

Öncelikle Odak Uzaklığı Çarpanı ya da Krop Faktörünü anlamaya çalışalım.

Aslında bu konuda Internet üzerinde kaynak bulma konusunda sıkıntı çekmezsiniz. Ama farklı bir dille ben de anlatayım. Eskiden fotoğraf makinalarının görüntüyü kaydettiği yer filmlerdi. 35mm film eskiden kullanılan fotoğraf makinalarında standart olarak kullanılıyordu (gerçi hala kullanılıyor). Bu standartta çektiğimiz tek bir fotoğraf film üzerinde 24mm x 36mm lik bir alan kaplıyordu.

Şimdi kullandığımız makinalarda ise filmin yerini sensör dediğimiz, ışığa duyarlı elektronik devreler aldı. Eskiden kullandığımız bir objektifi kullanarak aynı görüntüyü filmli SLR makinada değil de DSLR (dijital SLR) makinalarda almaya çalıştığımızı düşünelim. Filmin yerine geçen sensörün boyutunun da 24mm x 36mm lik bir ölçüye sahip olması gerekecektir. Nitekim bu şekilde üretilen fotoğraf makinalarına Full Frame (bu terim için Türkçe’de “tam kare” ya da “tam çerçeve” karşılığı kullanılmaya çalışılıyor fakat anlamını tam olarak vermediğini düşündüğümden bu yazıda full frame olarak kullanmaya devam edeceğim.) Digital SLR adı veriliyor. Örnek olarak şu anda piyasada en çok satılan Canon 5D Mark II, Nikon D700, Sony Alpha A900 gibi makinaları verebiliriz.

Üreticiler bazı sebeblerle 24mm x 36mm boyutunda olması gereken sensör boyutunu küçülterek kullanmaya karar verir. Böylelikle Full Frame (bundan sonra FF olarak geçecektir.) haricinde başka standartlar ortaya çıkar. Bunlardan en yaygın olanı APS-C denilen formattır. Kısaltmaları görünce gözünüz korkmasın bu piyasada genel anlamda krop faktörlü denilince akla gelen standartın ta kendisi. Yani Nikon için 1.5 ve Canon için 1.6 olan değer. Nikon APS-C standardını Nikon DX format ismiyle kullanır. Nikon DX format bir fotoğraf makinasında (D90, D300, D5000, D7000 vs.) sensör boyutu yaklaşık olarak 23.6 x 15.8 mm dir. Bu iki standart arasındaki oran Odak Uzaklığı Çarpanı ya da Kırpma Faktörü olarak adlandırılıyor. Nitekim hesaplandığında FF ve Nikon DX format diyagonalleri arasındaki oran 1.5 olarak bulunacaktır.

Canon ise APS-C standardını 1.6 olarak kullanır. Yani Canon’un piyasada satılan giriş seviyesi DSLR makinalarının sensör boyutu FF makinası olan 5D ya da 5D Mark II den 1.6 oranında daha küçüktür. Canon 500D, 550D, 60D veya 7D gibi modelleri krop faktörlü makinalardır ve sensör boyutları 22.3mm x 14.9mm dir.

Bu bilgiler ışığında kısaca Odak Uzaklığı Çarpanı ya da krop faktör: 35mm filmin diyagonal uzunluğunun (43.267mm) fotoğraf makinasında kullanılan sensörün diyagonal uzunluğunun na oranıdır.  Ya da çok daha kaba tabirle 35mm filmin sensör boyutuna oranı da diyebiliriz.

Anladık, bazı makinaların sensörleri daha küçük olduğundan bunlara krop faktörlü makinalar deniliyormuş. Peki bu neyi değiştiriyor? İyi bir şey mi? Kötü bir şey mi?

Elimizde herhangi bir objektif olduğunu düşünelim, mesela Nikon 300mm f/4. Bu objektifi FF makinada ve Nikon DX formatlı bir makinada kullandığımızda farklı sonuçlar elde ediyoruz. (Bu arada bilmeniz gereken ek bir bilgi de şu ki objektiflerin üzerinde yazan odak uzaklıkları standart olarak 35mm filmli makinalar ya da FF makinalar düşünülerek yazılmıştır.) 

Üstteki fotoğraf Nikon D700 gövde ve 300mm odak uzaklığı olan bir objektif ile çekilmiş iken, aşağıdaki fotoğraf bir DX gövde olan Nikon D300 ile temsili olarak çekilmiştir.

Fotoğraflardan da açıkça görüleceği gibi; uzaktaki objeleri yakınlaştırma konusunda krop faktörlü makinalar bize avantaj sağlıyor. Aslında bu avantajı kısaca şöyle özetleyebiliriz. Kullandığımız gövde krop faktörlü (APS-C) gövde ise üzerinde kullanacağımız objektifin odak uzaklığını Nikon için 1.5 ve Canon için 1.6 ile çarpmamız gerekiyor. Yani ikinci fotoğrafta aslında biz Nikon D300 ve 450mm lik bir objektif kullanarak fotoğrafı çekmiş gibi oluyoruz. Eğer astronomi, vahşi hayvan veya kuş fotoğrafçılığı gibi bir uğraşınız olacaksa krop faktörlü bir makina kullanmak size oldukça büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Fakat tahmin edebileceğiniz gibi krop faktör geniş açılar için bir dezavantaja dönüşecektir. Yani siz FF makinada 24mm bir objektif kullanırken 84° lik bir açı görürsünüz. Aynı objektifi krop faktörlü bir makina da kullandığınız da ise sadece 61° lik açıyla yetinmeniz gerekecek.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte krop faktörlü gövdeler oldukça gelişti ve objektifler de özel olarak bu gövdeler için üretilmeye başlandı. Krop faktörlü gövdelerde hem FF hem de krop faktörlü gövdeler için üretilen objektifleri kullanabiliyoruz; fakat krop faktörlü bir objektifi FF gövdede kullanamıyoruz. Aslında bazı istisnalar mevcut ama genel anlamda böyle bilinebilir. Yani Nikon FF bir makinanız varsa ona üzerinde DX ibaresi yazılı olan bir Nikon lens almayacaksınız anlamına geliyor.

Objektiflere giriş yapmışken arada ihmal edilen ama krop faktörlü gövdelerin bir avantajından bahsetmek isterim. Genel olarak objektiflerin en keskin oldukları bölge merkez ve merkeze yakın kısımlardır. Kenar ve köşelere gidildikçe keskinlik azalır. FF bir objektif krop faktörlü bir makinada kullanıldığında elde edilen görüntü kırpılmış olduğundan kenar ve köşelerdeki daha az keskin bölgelerden de arındırılmış olacaktır.

Örneğin Nikkor AF 85mm f/1.4 D full frame ve krop faktör gövdelerde kullanılabilen bir objektif. Keskinlik kriterimiz için en bilimsel yöntem MTF grafiklerine bakmaktır, ben de öyle yapıyorum ve photozone‘un yaptığı incelemeye bakıyorum, MTF grafiği aşağıda;

Grafik alışık olmayanlara karmaşık gelebilir ama kısaca söylemek gerekirse tüm diyafram değerlerinde merkezdeki çözünürlük bizi tatmin ederken (mavi bloklar) kenar (bordo) köşelerdeki (sarı) çözünürlük ancak f/5.6 ve sonrasında işe yarar gibi duruyor. Biz bu objektifi FF olmayan krop faktörlü bir makinada kullandığımızda ise yukarıdakinden daha iyi bir grafikle karşılaşacağımız kesin.

Başka bir konu ise vignetting; yani fotoğrafın köşelerinde oluşan hafif kararma. FF objektiflerin tamamına yakını açık diyaframlarda vignetting oluşturur, diyafram kısıldıkça bu azalır, Objektifleri krop faktörlü gövdelerde kullandığımızda ise kararma yapan yerlerin bir kısmı sensör dışında kalacağından vignetting te azalma sözkonusu olacaktır. Bu da krop faktörlü gövdelerin çok önemli olmasa da başka bir avantajı olarak söylenebilir.

Full frame sensör ve krop faktörlü sensör üretim teknolojileri birbirinden farklı. Full frame sensör üretimi hem daha zor hem de daha pahalı, bu yüzden üreticiler amatör fotoğrafçıları tatmin edecek APS-C sensörler ve bu sensörleri taşıyan gövdeler üretmekte ısrar ediyorlar. Krop faktörün bir avantajı daha burada ortaya çıkıyor, maliyet. DSLR gövdelerde krop faktörlü makinalar her zaman full frame makinalardan daha ucuzdurlar.

Dezavantajlarına kısaca göz atarsak, aynı megapiksele sahip FF ve krop faktörlü iki sensörü (ya da gövdeyi) karşılaştırdığımızı düşünelim. Krop faktörde piksel boyutu daha küçük olacak ve bu yüzden detay yakalama kabiliyeti azalacaktır. Şöyle de açıklayabiliriz; pikseller daha büyük alana yayıldığından piksel boyutları daha büyüktür ve büyük olduklarından daha fazla ışık toplarlar. Daha fazla ışık daha fazla ve doğru bilgiyle aynı anlama gelir. Noise ya da gürültü (dijital fotoğrafta istenmeyen noktacıklanma, kumlanma) oluşumuna neden olan bilgi kaymaları da elimizde daha çok bilgi olduğundan daha da zorlaşacaktır. Kısaca büyük piksel boyutu yüksek ISO değerlerinde başarımı artıran bir faktördür ama tek başına yeterli değildir.

Başka bir konu olan Net Alan Derinliği (DOF: Depth of field) konusunda da birşeyler söylemek gerekecek sanırım. Çünkü aynı odak uzaklığı ve diyafram kullanılarak yapılacak çekimlerde FF gövdelerle daha sığ alan derinliği elde edilecektir. Bir örnek vermek gerekirse krop faktörlü bir gövde ve odak uzaklığı 50mm olan bir objektif kullanıyoruz ve diyaframı da f/1.8 olarak ayarladık. Netlediğimiz mesafe de 2m olsun. Bu durumda toplam alan derinliğimiz ~11.2cm olacak. Aynı kadrajı elde etmek için FF makinada 75mm odak uzaklığı olan bir objektif kullanmamız gerekecek. Diyaframı f/1.8 olarak ayarlıyoruz ve 2m uzaklığı netliyoruz. Kadraj, diyafram değerimiz ve netleme noktamız aynı olmasına rağmen elde edeceğimiz toplam alan derinliği sadece ~7.3cm olacaktır. Toplam alan derinliklerini oranlarsak yine yaklaşık krop faktör olan 1.5 değerine ulaşabiliriz.

Aslında bu çekimi biraz daha farklı olarak; odak uzaklığını değiştirerek değil de aynı odak uzaklığındaki objektifi kullanarak, bulunduğumuz konumu değiştirerek aynı kadrajı elde etmek suretiyle de yapabiliriz. Yani FF makinada da 50mm f/1.8 objektifi kullanalım ve diyaframı da f/1.8 olarak ayarlayalım, önceki çekimdeki kadrajın aynısı yakalamamız için fotoğraf makinasını yaklaştıralım ve 1.333m ye netleme yapalım. Değişen birşey olmayacak alan derinliğimiz yine sadece ~7.3cm olacaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi sensör boyutu büyüdükçe sığ alan derinliği elde etmek kolaylaşıyor ve tersi durumda da artıyor. Bunun bize pratikteki getirisi ne olur diye sorabilirsiniz. Özellikle makro çekimlerde ihtiyacımız olan büyük alan derinliğini krop faktörlü makinalarla yakalamak daha kolay, hatta sadece küçük sensörlü olduğundan bazı makrocular kompakt makinalarla makro çekimi yaparak harikalar yaratıyorlar. Diğer durumda portre ya da moda fotoğrafı ile uğraşanlar için önemli olan sığ alan derinliğini yakalamak ise FF gövdelerle daha kolay oluyor diyebiliriz.

Krop Faktör ya da Odak Uzaklığı Çarpanı DSLR makina seçimi yaparken bilmeniz ve hatta anlamanız gereken kavramlardan biri. Henüz objektif seçimine geçemedik; ama bu yazıyla da birçok konuya açıklık getirdik gibime geliyor.

Bu yazımı beğendiyseniz, RSS ile yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz. Gmail hesabınız varsa tüm beğendiğiniz siteler için Google Reader kullanabilirsiniz.

Toplam 28 yorum var

  1. melih

    Ellerinize sağlık hocam gayet açıklayıcı olmuş.

  2. Görkem K.

    burada bir yanlış bilgilendirme var. Piyasada kullanılan filmler super35mm olup boyutları burada yazılanlardan değildir. Canon 5d nin sensörü 35mm filmden çok daha büyüktür.
    http://www.personal-view.com/talks/uploads/FileUpload/8c/5d2cfe3e51e28432c961181595745f.jpg

    bu fotograftaki calismada herşey anlatilmistir. Tesekkurler.

  3. Serkan Acarser

    Sizinde başta dediğiniz gibi internette bu konuyla ilgili birçok başlık var fakat anlatımınız benim baktıklarımın hepsinden çok daha güzel ve anlaşılır olmuş. Teşekkür Ederim.

  4. Ugur Can DEMIRKOL

    cok saglam bir kaleminiz ve super bir blogunuz var. bu kadar anlasilir dil kullandiginiz icin tesekkurler….

  5. Demişsinizki : ”Bu arada bilmeniz gereken ek bir bilgi de şu ki objektiflerin üzerinde yazan odak uzaklıkları standart olarak 35mm filmli makinalar ya da FF makinalar düşünülerek yazılmıştır”

    Peki, objekrifin üzerinde DX ibaresi varsa, yapmış olduğum alıntıdaki yazınız hala geçerli oluyor mu?
    Teşekkür ederim..

    • HC

      Evet aynı söylem geçerlidir. Mesela Nikon 17-55MM f/2.8 AF-S DX objektifini ele alalım. Bu objektif FF makinalarda kullanılmıyor, krop faktörlü gövdeler için tasarlanmış. Fakat üzerinde yazan odak uzaklığı FF makinalara takıldığında geçerli olacak odak uzaklığını belirtiyor. Yani siz bu objektifi alıp D90, D300 vs. gibi krop faktörlü (APS-C) gövdelerde kullandığınızda 25.5 – 82.5mm olarak kullanabilirsiniz.

  6. Derya arkadasimin dedigine harfiyen katiliyor ve tesekkur ediyorum. Artik takipciniz oldum :)

  7. derya

    harika bir anlatış aylardır anlayamadığım bişeyi bİ okuyuşta anlladım demekk ki anlamayışım benle alakalı değilmiş:)

  8. burhan

    Hakkı bey,
    Açıklayıcı bilgiler için teşşekkür ederiz.Yazıllarını devamını bekliyoruz.Fotoğraf merakı yeni olan biri olarak yazılarını takip edeceğim.Ben d 700 makine satınaldım fakat buna uygun lens tam olarak bilmiyorum yardım olursanız sevinirim.
    Selamlar saygılar.

  9. Hakkı bey Merhabalar,

    Siteniz ile bugün tanışma fırsatım oldu. Çok yayarlı bulduğumuz konuları insanlığa yarayışlı şekilde sunuşunuzdan ötürü çok teşekkür ederim.

    Sizin bilginize ihtiyacım olucak. Sanal Tur çekimleri yapmaktayım. Bu meslekte de yeniyim Hakkı bey. Elimde bana ait olmayan Canon Eos 5 Marrk II ve lens olarakta Sigma 8 mm var. Ben başka bir Dslr makina ve geniş açı lens alacam yakında. Makinayı daha önce kullandığım için biliyorum ama lens konusunda Sigma dan sanal tur çekimlerinde performans aldığımı söyleyemem. Bu lensin yerine yine Canon marka 10×22 alsam ne dersiniz ?

    Sagyılarımla,
    Burhan Akyüz

    • HC

      Burhan Bey sanal tur için kullanmanız gereken objektif balıkgözü (fisheye) olmalıdır.

    • Hakkı bey balıkgözü alacam elbette ama yazıdğım makina için lens konusunde ciddi bir kararsızlığa düştüm. Sigma 8 mm yoksa Canon 10×22 mi ?
      Saygılarımla

  10. zeki erdoğan

    hakkı bey merhaba, crop faktörü hk. verdiğiniz bilgilere çok teşekkürler. samimi olarak söylüyorum bu bilgilerle fotoğraf severler arasında ayrıcalıklı ve bu konuda bilgili bir kişi olarak bulunmaktan keyifleneceğim, çok teşekkürler.saygılar.

  11. yusuf atalan

    hakki bey uzun zamandır internette fotoğrafçılık üzerine yazılar okumakta ve takip etmekteyim. hatta fotoğrafçılık ile ilgili (karanlık oda ekipmanları ve önbilgisi dahil) herşeyi internetten öğrendim ve uyguladım. siteniz ve açıklamalarınız çok tatminkar. özellikle bu makale ile birçok şey yerine çok iyi oturdu. teşekkürler.

  12. Fırtına Koşar

    merhabalar Hakkı bey yazılarınızı okudum ve beğendim keşke okuldaki hocalarımızda sizin gibi bu konuları basite indirgeyebilse :) Hakkı bey öncelikle ben 2 aydır 60D kullanıyorum başlamadan ise 2 yıl boyunca üniversitede fotoğrafçılık üzerine 4 ders aldım yani makinamı rahat rahat kullanabiliyorum fakat ben manzara, portre ve mimari fotoğraflar çekmekten hoşlanan biriyim fakat 18-135 kit lens yeterli olmuyor bunlar için. sizin yazılarınızın ışığında bir kaç araştırma yaptım ama işin içinden çıkamadım :S Bu durumda bana önerebileceğiniz lensler nelerdir? yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Yeni yazılarınızı dört gözle bekliyorum saygılar.

  13. Mustafa

    Gerçekten çok faydalı olmuş. Makine seçimi aşamasındayım hazır üniversitede vaktimde varken canon 550d alma niyetim vardı verdiğiniz bilgiler ışığında dahada merak uyandıran bir durum oluştu bende..:) ellerinize klavyenize sağlık..:D

  14. veli karakaş

    merhaba .ben karamanda yaşayan bir esnafım fotoğrafa da merakım var.d5000 gövde ve 2-55 ile 55-200lense sahibim.sorunum şu eski lensleri adaptörle kullnabilirmiyim,kullansam sonuç tatmin edici olurmu.çünkü baktiğim lensler çok pahalı af-s almak zorunda olduğumdan buna da gücüm yetmez .eğer bu konuda bilginiz varsa ve bana tavsiye edeceğiniz lensler varsa bilmek isterim.bu arada sitenizi de beğendim elinize sağlık..teşekkür ederim

    • HC

      Elbette manual olarak objektifleri kullanabilirsiniz, Makina üzerinden Non-CPU lens data ayarı ile objektifi gövdeye tanıtmanız halinde pozometre de çalışacaktır. Netlemeyi manual yapmanız gerekecek sadece.. Ben de 50mm f/1.4 ve Tamron 500mm mirror manual objektiflerini kullanıyorum.

  15. Mahir Sarıpınar

    fotoğrafçılıkta x- faktörü denen şey nedir makinadaki fotoğraflarla bağlantı kurulabilir mi bu yöntemle?

    • HC

      Sanırım renk düzenleyici filtrelerden bahsediyorsunuz. Eskiden filmli makinalarla fotoğraf çekerken kullanılan filtrelerde filtre faktörü diye geçen bir tanımlama var. Manual çekim yaparken bu filtreler kullanıldığında film yüzeyine gelen ışıkta da düşüş olacağından ışık ölçümünü düzetme için kullanılan bir sayı diyebiliriz. Dijital makinelerde şu anda en çok kullanılan ND (Nötr yoğunluk) filtresinde de bu rakam mevcut fakat ışık ölçümünü zaten algılayıcı yüzeye gelen ortamdan ölçtüğünden dolayı bu rakamı pratifte kullanmıyoruz. Yani buradaki ile pek alakası yok.

  16. Ahmet_cevikbas

    Mükkemmel bir paylaşım çok teşekkürler …sonunda net olarak anladım FF ve Dx formatları ..fotoğrafçılıkla uğraşan ve başlamak isteyen herekesin bilmesin gereken bir konu..ve fot. makinesi seçiminde mutlaka göz önünde bulundurluması gereken bir olay…

  17. Numan Mazlum

    Çok güzel paylaşım. Teşekkürler.
    Ben bu yazıdan sonra aslında FF gövdelerin avantajının dezavantajından daha az olduğunu düşünmeye başladım.

  18. Ozkan Samioglu

    Hakkıcım,fotoğraf adına yaptığın bu hizmetleri takdirle ile karşılıyorum.Teşekkürler,selamlar…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="" highlight="">

HC © 2012, Tüm yazıların hak ve sorumluluğu Hakkı Ceylan'a aittir.