Bir çok sektör fotoğrafla doğrudan olmasa bile dolaylı olarak ilgilenmek ve iyi fotoğraflar kullanmak zorunda. Bu sektörlerin önde gelenlerinden biri de emlakçılık. Emlakçılık son yılların yükselen mesleklerinden biri, şüphesiz bunda kentsel dönüşümün payı büyük. Yeni yapılan büyük projeler fotoğraflarını bu işi ustaca yapan profesyonellere çektiriyor. Peki ya sıradan bir ev ev satarken; ya da kiralarken çekilen fotoğraflar?

Herhangi bir ürün satın alırken veya kiralarken ilk başvurduğumuz kaynak görseller. İster kendi web sitesinden isterse google aramalarından olsun gördüğümüz fotoğraflar güzelse bu ürün hakkında bizde iyi duygular uyandırıyor. Emlak sektöründe neredeyse tüm satış ya da kiralama öncesinde; hatta sadece gidip görmeden önce bile fotoğraflarına bakmak istiyoruz. Bu yüzden çekilen fotoğrafların muntazam olması ilk adımın atılması için önemli bir şart.

İstisnalar haricinde elbette emlak sektörüyle ilgilenenlerin ya da çalışanlarının usta bir fotoğrafçı gibi konuya yaklaşması beklenemez. Fakat bir kaç küçük ayrıntı ve ipucunu bilmek ve uygulamakla fotoğraflarında ciddi gelişmeler elde edeceklerdir. Bu da doğrudan müşteri memnuniyetini beraberinde getirecektir.

Öncelikle emlakçılar için hangi fotoğraf makinesi satın alınmalı, bu konuda biraz kafa patlatalım.

Emlak fotoğrafları genellikle iç mekan fotoğraflarıdır. Bu yüzden emlakçılar için fotoğraf makinesi seçerken dikkat edilecek en önemli kriter görüş açısıdır. Kısaca ne kadar geniş o kadar iyi diyebiliriz. Megapiksel, zum, sensör boyutu vs. gibi diğer faktörleri rahatlıkla es geçebilirsiniz. Şu an satın alabileceğiniz tüm makineler, hatta akıllı cep telefonlarının fotoğraf kalitesi bu iş için fazlasıyla yeterlidir.

Fazla bilgi gerektirmeden kolayca çekim yapabilmek, fotoğrafları hızlıca paylaşabilmek, taşıma kolaylığı maliyeti düşük ürünler vs. gibi konular da emlakçılar için önemli konular. Bu yüzden tavsiye edeceğim modelleri tüm bunlar göz önüne alınarak hazırladım.

Öncelikle tavsiyem kompakt bir makine ile işlerini görmeniz; fakat piyasada bulunan kompakt makineler yeterince geniş açılı değiller. En geniş açılı olanlar 24mm ye denk gelen görüş açısı sunuyorlar. Yine de sizin için daha geniş açılı bir kaç model buldum. Bu ürünleri Türkiye’de bulmak maalesef çok güç; ama yurt dışından alma imkanınız varsa kaçırmayın. Emlakçılar için satın alınabilecek kompakt makineler:

Casio Exilim EX-ZR 5000: http://www.casio-intl.com/asia/en/dc/products/ex_zr5000/

19mm geniş açıya denk gelen objektifi ile Casio Exilim EX-ZR 5000 modeli emlakçılar için çok iyi bir seçim olacaktır. 2017 yılında yeni duyurulan bu ürünün fiyatı yaklaşık $390 civarında.

Olympus Stylus Tough TG-870: http://www.getolympus.com/us/en/tg-870.html

Bu model özellikle aksiyon sporları için üretilmiş olmasına rağmen içerdiği 21mm ultra geniş açı sebebiyle emlak sektörü için de kullanılmaya uygun. Nispeten yeni olan bu model 2016 yılının sonlarına doğru piyasada satılmaya başlandı, fiyatı ise $280 civarında.

Türkiye’de bulabileceğiniz en geniş açılı kompakt makineler genellikle 24mm odak uzaklığından başlıyor olacak. Bu ürünlerin yataydaki görüş açısı 74° civarında oluyor. Hangi odak uzaklığının kaç derece açıyı gördüğüne dair yazıma buradan bakabilirsiniz: https://www.hakkiceylan.com/objektiflerde-hangi-odak-uzakligi-kac-derece-aci-gorur

“Bu ürünleri bulamadım; fakat hemen ihtiyacım var” diyorsanız, giriş seviyesi bir DSLR veya aynasız bir gövde ve de ultra geniş açılı bir objektif satın almalısınız. Çok fazla para harcamadan sağlam ikinci el ürünlere de yönelebilirsiniz. Bu durumda gövde ve objektif olarak iki parça ürün satın almanız gerekecek. Önce piyasadaki sıfır gövde ve objektifler bakarsak:

  • Canon 1200D gövde ile birlikte Canon 10-18mm objektif, yaklaşık fiyatı 2100 TL.
  • Olympus Pen E-P5 ile birlikte Olympus 9-18mm objektif, yaklaşık fiyatı 3200 TL.
  • Nikon D5200 gövde ile birlikte Tokina 12-28mm objektif, yaklaşık fiyatı 3300 TL.

Doğru ve sorunsuz çalıştığı sürece ikinci el ürün kullanmakta herhangi bir sıkıntı yoktur. Fiyatları biraz daha aşağı çekebilmek için ikinci el ürünlere de bakarsak. İşinizi fazlasıyla görececek Canon 550D ile birlikte Canon 10-18mm objektifi toplamda 1300 TL ye ikinci el olarak satın alabilirsiniz, eğer şansınız varsa tabi.

Tüm bunlara alternatif olabilecek bir yöntem ise LG G5 akıllı telefonla fotoğraf çekimi yapmak. LG G5 sahip olduğu çift lensi kullanarak oldukça geniş açılı çekimlere izin veriyor. Fotoğraf makinelerine göre biraz fazla geometrik bozulma olsa da kötü bir dar açıdan çok daha fazla işinizi görecektir.

Bu yazının devamı olarak fotoğraflarınızı nasıl kolay ve güzel çekeceğinizi gelecek yazımda anlatacağım. “Emlak fotoğrafı çekerken nelere dikkat edilmeli?” gelecek yazımın konusu olacak, okumak için biraz bekleyin.