Bu yazıya yıllar içerisinde yeterince yorum yapıldı ve hepsine itina ile cevap verdim, artık yeni yorumlara kapatıyorum ve size daha yeni bir öneri sunuyorum:
Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçimi, farklı bir öneri
ama yine de bilgilenmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

NOT: Bu konunun daha güncel haline Yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi seçimi yazısından ulaşabilirsiniz.

Amatör olarak fotoğraf ile ilgilenmek isteyen bazı tanıdıklarım ve okurlarım hangi dijital fotoğraf makinesini almaları gerektiği konusunda karar veremiyorlar. Bu sebeble de sık sık bana danışıyorlar. Belki yardımcı olur diye farklı bir bakış açısı getirmek istedim. Hangi makinanın alınması gerektiğine bilgiden ziyade sizin istek ve ihtiyaçlarınız karar vermeli. Bu yüzden “şu makina bu özellikte, bir diğerinin ise şusu var busu yok” şeklinde makina özelliklerine bakıp kafa patlatmaktan vazgeçin.

Sadece fotoğraf makinasını kullanacak kişinin cevaplaması gereken sorular var, bu kişinin kendiniz olduğunu düşünüyorum, şu soruyu kendinize sorun ve cevabına göre hareket edin.

Fotoğrafa ne kadar zaman ayıracaksınız, fotoğrafla ne kadar yoğun ilgileneceksiniz?

  1. Yeni doğacak bebeğimin ve evdeki kedimizin fotoğraflarını çekmek ayrıca gittiğimiz tatillerdeki güzel yerleri ve anıları yakalamak istiyorum.
  2. Yukarıdakilere ek olarak ara sıra kelebek, çiçek, böcek ve ayrıca doğadaki güzellikleri de fotoğraflamak istiyorum.
  3. Tüm yukarıdakiler ve/veya amatör olarak fotoğraf sanatıyla ilgilenmek ve kendimi devamlı geliştirmek istiyorum.

Bu soruya vereceğiniz cevap sizin hangi sınıfta bir makinaya ihtiyacınız olduğunu gösterecektir. Cevaplarınıza göre makina sınıfları ve açıklamaları aşağıdadır:

  1. Compact: Kompakt, resimde gördüğünüz gibi küçük, her yere götürülebilen, masraf çıkartmayan, nispeten daha hesaplı, otomatik fonksiyonları ve bas-çek özellikleri gelişmiş makinalar olarak adlandırabiliriz.
  2. DSLR Like: DSLR benzeri ama daha kompakt ve objektifi değiştirilemeyen, DSLR abilerine göre daha hesaplı, kompaktlara göre daha geniş odak aralığı (ya da daha çok zoomu olan diyelim) olan makinalardır.
  3. DSLR: Çok geniş bir yelpazede yer alan bu makinaları da kendi içinde sınıflara ayırmak mümkün. Ama genel anlamda bir gövde ve değiştirilebilen objektiften oluşan, üstteki diğer sınıflara göre boyut ve ağırlık olarak daha büyük olan, profesyonel amaçlar için de kullanılan makinelere denir (Single Lens Reflex tanımına girmiyorum zira konumuz bu değil.)

Ana sorumuza “1” olarak yanıt verdiniz ise

Şimdi Sizin için önemli olan kriterleri bir kağıda yazın (bilgisayarda yazmayın lütfen, kağıt ve kalem kullanın, neredeyse kalemle yazmayı unutacaksınız.). Sakın megapiksel, çözünürlük filan yazmayın çünkü bu sınıftaki makinalar zaten en az 5 megapikselden başlıyor ve sizin için bu rakam yeterli¹. Şimdi kendinize yeni bir soru sormanız gerekiyor; alacağım makineye toplamda ne kadar para verebilirim? Genel itibariyle bu işe ne kadar çok para ayırırsanız o kadar kaliteli bir ürün alırsınız ve memnun kalırsınız. Bazı durumlarda ek masraflar çıkacaktır (şarjlı pil ve şarj aleti, hafıza kartı, taşıma çantası gibi) bunları da unutmadan fotoğraf makinesi için ayırabileceğiniz en yüksek değeri belirleyin. Şu ana kadar sayısını hatırlamayacağım kadar makinayı kullanma ve deneme şansım oldu. Bu yüzden kendi tecrübelerime dayarak söyleyebilirim ki her yeni çıkan makina bir öncekine göre daha iyi ve başarılı sonuçlar veriyor. Ben hemen almak istiyorum fazla inceleme, araştırma yapamam diyorsanız, özellikle compact makinalar için tercih edeceğiniz markalar Canon ve Sony olsun, hangi modelini alırsanız alın başarılı sonuçlar elde edeceğinize ve tatmin olacağınıza eminim. Tercihinizi yaparken en az 3x optik zoom olmasına da dikkat edin.

Daha seçici davranmak ve titiz bir eleme yapmak istiyorsanız ve bu konuda da az çok bilginiz varsa Digital Photography Review sitesindeki Buying Guide aracını kullanabilirsiniz. Örneğin ben geniş açılı bir kompakt makina arıyordum, diğer özellikleri ikinci plandaydı bu yüzden Format kısmından “Compact” ve Zoom wide (W) kısmından da “<24mm” yi seçerek

Compare tuşuna bastım. Sonuçta dört adet makina bulundu, bunlar arasından ağırlığı ve fiyatı açısından cazip olan Samsung NV24HD modelini tercih ettim.

Sorumuza “2” olarak cevap verenlerin işi biraz daha zor

Zira bu sınıftaki ürünlerin özellikleri daha karmaşık ve karar vermesi daha güç. Bu sınıfta makina alacak olanlar için öncelikleri belirlemek şart. Makro (çok yakındaki obje, çiçek böcek çekimleri), tele (uzaktaki objeleri çekebilme), video kalitesi (hareketli görüntülerdeki çözünürlük ve saniyedeki kare sayısı) bu özellikler için önceliğinizi belirledikten sonra piyasada bulabileceğiniz ekipmanlar arasından bir seçim yapmanız gerekecek. Digital Photography Review sitesindeki Buying Guide aracını kullanarak devam edin. Format olarak “SLR-like” seçilir, sonra diğer önceliklerimize göre (Mesela bizim önceliklerimiz video, makro ve en son tele şeklinde olsun) Movie Clips sekmesine gelerek en yüksek çözünürlüğü seçiyoruz ve Compare butonuna basıyoruz. Karşımıza tablo halinde birkaç makina ve özellikleri çıkıyor. Burada listelenen makinalar en az 1280 piksellik video kaydı yapabilen SLR-like makinalardır.

İkinci kriterimiz olan makro için en soldaki sütundan “Macro focus range” kısmına bakarak karar vermemiz gerekiyor. Bu aşamada iki seçenek öne çıkıyor. 1cm yakından çekim yapabilen Panasonic Lumix DMC-FZ28 ve 5cm den çekim yapabilen Casio Exilim Pro EX-F1. Üçüncü kriterimiz tele için Zoom tele (T) kısmına baktığımızda ise “1cm” yakından çekim yapabilen Panasonic Lumix DMC-FZ28 in daha iyi olduğunu görebiliyoruz. Burada bir karar vermemiz gerekiyor zira Casio Exilim Pro EX-F1’in video özelliği bir hayli gelişmiş (şahsen bir fotoğraf makinesinde gereksiz gördüğüm bir özellik ama isteyen olabilir) öte yandan Panasonic Lumix DMC-FZ28’in ise fotoğrafik özellikleri daha iyi duruyor (geniş açısı, telesi, makro kabiliyeti vb.) Dikkat ederseniz bu seçenekte ne kadar paramız var diye sormuyorum, zaten çok fazla seçeneğimiz yok ve eğer istediğinizi alamıyorsanız seçiminizi başka bir modelle değiştirmeyin, hiç almayın veya sonraya erteleyin, nasıl olsa fiyatları her halukarda düşecektir.

Başka bir örnek yapalım; bu örnekte ise önceliklerimiz şöyle sıralansın; genişaçı, makro, tele. Bu sefer Buying Guide sayfasından format tan “SLR-like” ve Zoom wide (W) kısmından “<28mm” yi seçiyoruz, zira 24mm den daha geniş açı SLR-like makina malesef bulunmuyor. Seçimimizi yapıp Compare butonuna basınca 15 adet makina karşımıza çıkıyor, işimiz zor görünüyor. Üçüncü seçeneğimiz olan Macro focus range kısmını gözden geçirdiğimizde 1cm olan birçok seçenekle karşılaşıyoruz, bunların haricinde olanları fotoğraflarının hemen üzerinde olan [REMOVE] yazısına tıklayarak tablodan çıkartıyoruz. Başka bir eleme kriteri bulmamız gerekiyor, her durumda işinize yarayacak bir özellik olan Image stabilization³, bir işimize yaramadı :) hepsinde de varmış. Bakabileceğimiz bir çok detay olmasına karşın benim önerim bu aşamadan sonra “Owners opinions” kısmındaki yıldız sayısına ve cihazın fiyatına göre bir değerlendirme yapmak. 4,5 ve üzerinde olan makineleri saklayıp diğerlerini eliyorum. Sonra kalanlardan Fujifilm FinePix S100fs modeli $750 civarındaki fiyatıyla² ve diğerlerine oranla zayıf telesi ile değerlendirme dışı kalmayı hakediyor. Bu aşamada belirtmeden geçmemekte fayda var; SLR-like ve DSLR makinaları almadan önce mutlaka bire bir görüp eline alarak kullanmanız, tuşlara erişim ve kullanım hisleri konusunda bir fikre sahip olmanız önemli. Tipini pek beğenmesem de hakkında okuduklarımdan dolayı Fujifilm FinePix S8100fd modelini seçiyorum.

Sorumuza “3” olarak cevap verenler

Bu sınıftaki kullanıcılar için burada yazmayı şimdilik uygun görmüyorum. Yakın zamanda yazmayı planladığım İlk kez DSLR makina alacak olanlar, dikkat yazısıyla incelemeyi daha doğru buluyorum.

Açıklamalar

(1) Neden diye soranlar olacaktır; Megapixel fotoğrafın büyüklüğü anlamında kullanılan bir birimdir. Dijital fotoğraf renkli noktalardan yani piksellerden oluşur. Yatay ve dikeydaki bu noktaların çarpımını milyona böldüğünüzde megapixel olarak değerini bulursunuz. Örneğin masaüstünüzde(desktop) kullandığınız duvarkağıdının (wallpaper) yatay ve dikeydeki noktalarının çarpımı genellikle 1024×768 ya da 1280×1024 piksel olur. Benimki 1280×1024 bu da yaklaşık olarak 1,3 Megapixel ‘e denk geliyor. Megapixelin tek önemi fotoğrafların baskılarını alırken ortaya çıkar. 5 Megapixellik bir fotoğrafı rahatlıkla 20×30 santimetre ya da A4 boyutlarında baskı alabilirsiniz. Kaldı ki kompakt sınıftaki makinaları araştırıken hepsiburada.com‘a baktığımda 70 farklı modelden sadece iki tanesinin 7 Megapixelin altında olduğunu gördüm. Kısaca megapikseli unutun.

(2) Bu yazıdaki tüm fiyatlar B&H Photo Video Pro Audio sitesinden alıntıdır. Türkiye’deki fiyatlar bir miktar daha pahalı olacaktır fakat kişisel fikrim olarak bu fazlalık %20 ‘den fazla değil ise Türkiye’den alınması garanti ve destek anlamında daha uygun olacaktır.

(3) Türkçesi titreşim önleyici olan sistem, fotoğraf çekerken vücudumuzdan kaynaklanan titreşimlerin fotoğrafa etkisini azaltarak, düşük ışık koşullarında daha net fotoğraf çekebilmemize olanak sağlıyor.