Burada derinlemesine teknik bir inceleme yayımlamak niyetinde değilim. Daha çok genel kullanıma yönelik, işinize yarayabilecek tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Her ne kadar Panasonic GF1 hakkında yazmış olsam da yazılanların birçoğu diğer Micro Four Thirds makinalar için de geçerli olacaktır.

Geçen hafta sonu Beypazarı ve Göynük tarafına bir fotoğraf gezimiz oldu. Bu vesile ile yeni oyuncağımı denemek maksadıyla yanıma aldım. Tabi onunla birlikte diğer ekipmanlarımı da. Anlayacağınız henüz fotoğraf çantam hafiflemek yerine daha da ağırlaştı. Gerçi henüz Panasonic GF1’i üzerinde gelen kit lensi 14-45mm ile kullanmak zorunda kaldım ama en azından gövde ve kullanım açısından bir miktar tecrübem oldu. (Bu yazıyı hazırlarken Panasonic Lumix 7-14mm nin kargosu geldi; ama o da artık başka yazıya..)

Gezimiz sırasında hava oldukça sıcaktı ve sadece sabah Nallıhan Kuş Cenneti’nde bir kaç fotoğraf ve dönüş yolunda uğradığımız Çubuk Gölü‘nde de birkaç fotoğraf çekebildim. Fakat gün ortasında Can ile klimalı odada oturarak fotoğraf ve ekipman konusunda sohbet etmek çok daha cazip geldi.

Söylediğim gibi sıcak ve yoğun güneş altında geçen bir geziydi. Bu ışık altında Panasonic GF1 in LCD ekranında herhangi birşey görmek imkansız. Bu yüzden elektronik vizör ile kullanmanız şart. Panasonic bizim gibi vizörden bakıp fotoğraf çekenler için opsiyonel olarak alabileceğiniz bir elektronik vizör üretmiş; Panasonic DMW-LVF1 Live View Finder. $120 – $170 arası bir fiyatla bulabileceğiniz ürün LCD ekranda gördüğünüz herşeyi – elektronik olarak bağlantı sağladığından – vizörden görebilmenize yarıyor. Ayrıca 90° lik bir dönebilme kabiliyeti ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Özellikle yoğun ışık altında çekim yaparken tam dik konuma getirip kullanmak büyük avantaj. Üzerindeki ufak bir buton yardımıyla LCD ekran ve vizör arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Yine de yeterince iyi bir çözünürlüğe ve tazeleme hızına sahip olmadığından bazı durumlarda LCD ekran tercih edilebilir.

Elde tutuşu ve butonlara erişim oldukça iyi; fakat tek bir tekerlek yerine ek olarak bir tane dahaolması hoş olacakmış (bu konuda Olympus PEN E-P2 yi takdir ediyorum.), özellikle ISO’yu hızlıca değiştirebilmek için. Örneğin A modunda diyafram öncelikli çekim yapmak istiyorsunuz. Tekerlek ile diyaframı değiştirebiliyorsunuz ve poz telafisini için tekerlek üzerine bir kere basıyorsunuz, böylelikle aynı tekerlek butonu ile bu sefer poz telafisi yapabiliyorsunuz. Fakat aynı anda da ISO ayarını değiştirmek istediğinizde menüye girmeniz gerekiyor.

Panasonic GF1 iki değişik paket halinde satılıyor. Birincisinde Panasonic Lumix G Vario 14-45mm f3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S objektif, diğerinde ise Panasonic Lumix G 20mm f1.7 ASPH. ya da diğer adıyla Pancake objektif bulunuyor. 14-45mm oldukça sıradan bir kit objektif, sonuçları buna rağmen oldukça tatmin edici. Hızlı ve sessiz netlemenin yanısıra titreşim önleyici sistemi size 2 poz kadar kazandırıyor. 14-45mm nin detaylı teknik incelemesini photozone.de’de bulabilirsiniz. Eğer bu aralıklarda çekim yapmayacaksanız 14-45mm lik objektif yerine 20mm f1.7 Pancake almanız çok daha iyi olacaktır. Bu objektif her bakımdan harika görünüyor, 20mm f1.7 nin detaylı teknik incelemesi için de photozone.de ye bakabilirsiniz.

Pil konusunda birşeyler söylemek gerekirse sanırım iyi şeyler söylemeliyim. Yaklaşık 100 civarı fotoğraf (10-15 kadarı flaş kullanarak çekildi) ve 5 – 10 dakika arasında 4 adet video çekimim oldu. Pil göstergesinde herhangi bir azalma işareti görünmüyordu. Yalnız uzun süre açık kalınca makinanın bir miktar ısındığını avcunuzda hissedebiliyorsunuz. Not olarak ortam sıcaklığının haftasonu 40°C nin üzerinde olduğunu da eklemeliyim.

Her yerde dahili flaşın güçsüz olduğu konusunda yazılar okumuş olmama rağmen flaş konusunda beklentilerimin üzerinde bir sonuç aldım. Dahili flaşını sadece dolgu flaşı amacıyla kullanmak niyetindeydim ve yaptığım deneme çekimlerinde istediğim sonuçları aldım. Bu ekipmanı özellikle genişaçı ve yakın çekimde kullanacağımdan flaş konusunda benim için sınıfı geçti diyebilirim.

Hafıza kartı kullanımında bence özellikle dikkat etmeniz gereken nokta alacağınız SD kartın Class 10 olması; RAW image yazarken sizi bekletmemesi ya da video çekerken problem yaratmaması açısından önemli. Zaten SD kart fiyatları DSLR makinelerde kullandığımız CF kartlara göre oldukça düşük. Düşük demişken, 8 GB kapasiteli, class 2, Sandisk SDHC kartı $13 fiyatla alabiliyorsunuz. Fakat hafıza kartı alırken hem kullanımda hemde sonrasında size işkence çektirmemesi için class 10 olmasına dikkat edin. Sandisk Extreme SDHC 8GB class 10 fiyatı ise $50 civarında.

Biraz da aksesuarlardan bahsedelim;

Benim için en önemli aksesuar – sizin için de öyle olacak kanaatindeyim – değişik marka ve tipteki objektifleri M4/3 (Micro Four Thirds) makinalar ile kullanabilmenize olanak sağlayan adaptörler. Bunları $20 ile $40 arasında değişen fiyatlarla bulmak mümkün, diyafram ve netliği manual olarak ayarlamanız gerektiğini unutmadan ekleyeyim. Çoğunlukla manual kullanılabilen oldukça kaliteli lensleri uygun fiyatlarla bulabiliyorsunuz. Bir kısmını burada listelersek;

Kablolu olarak uzaktan çekim yapmanıza yarayacak Panasonic DMW-RS1 yaklaşık $27 civarında bir fiyatla satılıyor fakat muadilini $5 – $9 arasında bir fiyata bulmak mümkün.

Panasonic DMC GF1 için DMW-BLB13 kodlu pil $70 fiyatla satılıyor, bu rakam oldukça yüksek. Muadilini ise $17’a bulmak mümkün. Bundan iki adet alıp cebinizde bile taşıyabilirsiniz, o kadar hafif ve küçük. Bu pillerinizi evde ve arabada şarj edebilmeniz için yine yan sanayi bir ürün Camera Battery Charger + In Car Adapter for Panasonic DMW-BLB13 sadece $10’a alabiliyorsunuz.

Fotoğraf makinanızı güzel bir deri kılıfla kullanmak isterseniz kalitesine göre $17, $40, $60 veya $115 gibi bir parayı gözden çıkartmanız gerekebilir.

Ayrıca fotoğraf makinanızın üzerine yapışan ve görünümünü değiştiren; deri, metalik, vs. gibi değişik türde kaplamalar da mevcut, fiyatları $15 – $20 arasında değişiyor.

Panasonic DMC GF1 detaylı incelemesi için: dpreview.com/reviews/panasonicgf1