Kuşları önceden beridir çok sevmişimdir. Tabiatın içerisinde olmak ve kuşları fotoğraflamak bana ayrı bir keyif veriyor. Aslında fotoğraftan ziyade onları izlemek bile başlı başına meditatif bir olay. Tabii, fotoğraf ta bu işin hediyesi oluyor.

Efendim, bendeniz yeni yeni kuş fotoğrafçılığına merak saldım ve geçenlerde bu iş için uygun ekipman ne olabilir şeklinde bir araştırma yapmıştım. Gövde olarak Nikon D300 kullandığımdan dolayı en ucuz ve giriş seviyesi çözümün Nikkor 300mm f/4D ED IF AF-S olduğunu tespit ettim ve bunun siparişini verdim. Tabi bu objektifi etkili kullanmak için odak uzaklığını artıran TC-14E II veya TC-17E II Teleconverterlardan biri ile kullanmak şart. Bu yüzden bu siparişleri de unutmadım. On beş gün kadar önce elime geçtiler ve birkaç kere test etme fırsatım oldu. Şimdi biraz da sonuçlardan bahsedelim..

İlk testimi Kastamonu – Sinop seyahatimiz esnasında Sarıkum dolaylarında yaptım. Yolumuzdan çok uzakta olmadığından Sarıkum’u seyahatimize dahil etmiştik. Burası Karadeniz kenarında şirin küçük bir göl ve aynı isimde bir de köyü var. Göl çevresinde bir tur attık ve deniz kenarında ufak bir film çekimi yaptık; Photographer’s Nightmare, bu esnada gördüğüm bazı kuşları fotoğraflamaya çalıştım. Bunlar Çamurçulluğu, Küçük suçulluğu, Ak kuyruksallayan, Kuyrukkakan, Kara leylek, Sarı başlı kuyruksallayan ve Sarı kuyruksallayan.

Fotoğraflar Nikon D300, 300mm f/4 AFS ve TC-17E II kombinasyonu ile çekilmiştir. Açık alanda araba dışında ve kamuflajsız olduğumdan yaklaşmak çok zor oldu, hatta yaklaşamadım, o yüzden fotoğrafların bazılarında bir miktar kırpma var. Kuş fotoğrafların tamamına Flickr’daki birds setimden ulaşabilirsiniz.

Kuş Fotoğrafçılığı hakkında ilk öğrendiklerim; elde çekim için bir miktar alıştırma yapmak şart, zira bu ikili toplamda 300mm x 1.7 = 510mm yapıyor (35mm ye denk gelen odak uzaklığı ise 816mm). Eğer yeterince ışık yoksa TC-17E II yi kesinlikle kullanmayın, TC-14E II ile çekerek ve sonrasında bunu kırparak kullanmak çok daha verimli sonuçlar elde etmenize yardımcı oluyor. Gerekirse dolgu flaşı olarak bir flaş kullanmak iyi olacaktır tabi o kadar uzağa etki edebilmesi için bir flaş extender ile kullanmalı. Özetle ilk tecrübemde istediğim kadar iyi sonuçlar alamadım.

Kuş Fotoğrafçılığı olarak ikinci tecrübem geçen hafta sonu Büyükçekmece Gölü’nde Sumrularla oldu. Bu sefer yeterince vaktimiz vardı ve birçok alternatifi deneme fırsatım da oldu. 300mm f/4 lensimi hem TC-14E II hem de TC-17E II ile denedim. Şunu söyleyebilirim ki; belli bir alışma devresinden sonra her iki teleconverter ile uçar çekmek mümkün. Fakat TC-14E II ile kullanımda özellikle takip esnasında hızınız hissedilebilir derecede artıyor. Çekerken ve izlerken oldukça keyif aldığımız Sumru fotoğraflarından bazıları ise aşağıda;

Ek olarak birşey söylemek gerekirse; uzun süre elde çekim yapacaksanız bir monopod kullanmak işinize yarayacak ve yorulmanızı engelleyecektir. Daha büyük ve ağır objektifler için tripod üzerinde Manfrotto 393 kafasını kullanabilirsiniz. Bir dahaki yazımda kuş fotoğrafçılığı için yardımcı ekipmanların neler olabileceğine değinmek istiyorum. Kuş fotoğrafların tamamına Flickr’daki birds setimden ulaşabilirsiniz.