IMAX, RealD 3D, Avatar ve üç boyutlu sinema deneyimi

Son günlerde sinemayla ilgili konuşulurken bahsedilmeden geçilmeyen bir film var; Avatar. Aslında size Avatar’dan bahsetmeye niyetim yok. Filmin eleştirisini de yapmayacağım fakat en azından neden bu filmden bahsediliyor, imax nedir, reald 3d nedir, 3 boyutlu film nedir gibi konularda bilgi sahibi olalım.

IMAX nedir? IMAX sinemada kullanılan normal 35mm lik filmlerden daha büyük filmlerin, daha büyük bir perdede gösterilmesinden ve ses teknolojisinin iyileştirilmesinden başka birşey değildir. Yani çok yüksek kaliteli görüntü ve sesi yine çok büyük ekranda izleme deneyimini sadece IMAX ile yaşayabiliyorsunuz. IMAX teknolojisinden en iyi şekilde yararlanabilmek için filmlerin IMAX kameralar kullanılarak çekilmiş olmaları gerekmekte. IMAX teknolojisi ile hem iki boyutlu standart filmler hem de son zamanlarda popüler olan üç boyutlu filmler izlemek mümkün. IMAX 3D filmler özel iki adet projektörün görüntüyü perdeye yansıtmasıyla oluşuyor ve seyirci polarize özelliği olan bir gözlük kullanarak bu görüntüyü normale çevirip izleyebiliyor.

RealD ise yine başka bir dijital sinema gösterim teknolojisi. RealD teknolojisi ile de hem iki boyutlu (2D) hem de üç boyutlu (3D) filmler gösterilebilmekte. RealD, 3D filmlerin gösteriminde IMAX ten biraz daha farklı bir yöntem izliyor ve tek bir projeksiyon kullanarak bu işi çözüyor. Yansıtılan görüntüde stereoscopic resimler kullanıldığı için seyirci yine polarize bir gözlük yardımıyla bu görüntüyü normale çevirip izlemek durumunda kalıyor. RealD 3D teknolojisi IMAX ten daha yeni ve gelişmiş bir teknoloji. Bu konuda detaylara girmiyorum fakat 3 boyutu hissettirme konusunda hangisi daha iyidir halen tartışılıyor. Kalite olarak baktığımızda ise IMAX kameralarının kullandıkları büyük filmlerden dolayı oldukça kaliteli görüntüler elde edip bize bize sundukları ise tartışılmıyor.

Kısaca özetlemek gerekirse;

3D filmleri daha gerçekçi bir üç boyut hissi yaşamak ve en iyi seyir keyfi için RealdD 3D olarak izlemeli. Buna rağmen 2D filmler için yüksek kaliteli ve devasa boyutlarda perdelere sahip IMAX tercih edilmeli.

Yukarıda eleştiri yapmayacağım demiştim ama bir kaç kelime etmeden geçemedim; Avatar, izlenmesi gereken muhteşem bir film değil. Sadece izlenebilecek güzel bir film. Etkileyici ve vurucu tarafları yok, (teknik olarak ulşatığı nokta ise etkileyici ve bunun tartışılacağını sanmam) film başka bir dünyada geçmesine rağmen filmde geçen birçok sahneye ya başka bir filmden öykünülmüş ya da dünyadan. LOR deki gibi tamamiyle yeniden yaratılmış bir dünya yok. Buna rağmen keyifle izlediğimi söyleyebilirim ama beni tek rahatsız eden şey yapılan bir ritüeldi. Biraz esinlenme olabilir ama bu kadar birebir aynı olmak zorunda değildi, yoksa bu Na’vi ırkı Kamboçya’dan mı göçmüş buralara.)

Eğer bu yazımı beğendiyseniz, RSS kullanarak tüm yeni yazılarımdan kolaylıkla haberdar olabilirsiniz. Gmail hesabınız varsa burası ve tüm beğendiğiniz siteler için Google Reader sistemini kullanabilirsiniz.

6 Yorum var

  1. bekir diyor ki:

    kullanılan teknik olarak evet farklıydı. hikayesi ise bahsettiğiniz üzere klasik. hikayeyi kafaya fazla takmazsak güzel bir film. ben real 3D’de izledim fakat çoğu arkadaşım imax’de izseydin keşke dediler. imax’de izlemediğim için karşılaştırma yapamadım.

  2. alialtugkoca diyor ki:

    Avatar’dan sonra bende ikisinin arasındaki farkı merak ediyordum. Çok güzel açıklamışsın Hakkı, tebrikler.

    İkisinde de ayrı ayrı izlemek lazım aslında.

    • HC diyor ki:

      Evet ancak ikisini de izleyince farkı anlayabiliyorsun, dev ekranda izlemek bambaşka ama yeterince 3D keyfi vermiyor..

  3. kemal diyor ki:

    herşey bi yana gerçekten çok güzel bir film ama…

  4. Hakan Gunes diyor ki:

    “Yukarıda eleştiri yapmayacağım demiştim ama bir kaç kelime etmeden geçemedim; Avatar, izlenmesi gereken muhteşem bir film değil. Sadece izlenebilecek güzel bir film. Etkileyici ve vurucu tarafları yok…”

    Yazılanları zevkle okudum/faydalandım. Fotograf sever olduğununuz içinse ayrı bir yeriniz oldu bende…

    Ancak yukarıdaki eleştirinize, eleştiri yapmak isterim: Hiç kuşkusuz gelmiş geçmiş en büyük ‘görsel’ prodüksüyonlardan biri. Masalsı havası var doğru… Ancak, derenin taşıyla derenin kuşunu vurmak adına tek kelimeyle bir başyapıt. Bugünün formatlanmış gençliğine, Amerikan Sermayesi kullanılarak, Kızılderililere yaptıklarını gayet güzel anlatmışlar. Üstelik, açıkça görünen bir dini gönderme yapmadan, yaşamı sürdürebilme hakkının tüm canlıların ortak paydası olduğunu, dengenin bozulmaması gerektiğinin de altını çizerek. Daha da ötesi, Amerikan helikopterleri ve içerisindeki bu söylemlerle motive edilmiş askerlerin detayına inmişler. Yani, Vietnam’a da atıfta bulunmuşlar. Yanısır sizin örneklediğiniz Kamboçya ritüelinin bulunmasının sakıncası olmadığı gibi, net mesaj verirken arada bağlam kurmak isteyen, detaya inen izleyenler için ise yol haritaları bırakmışlar.

    İnsana ya da devlete karşı değilim, hepimiz aynı süreçleri yaşayabilecek sistemlerin dişlileri olabiliriz. Ki çoğunlukla istemeden böyle olur. Fakat film, hem bir şeylerin altını çizmiş hem de bunu şık biçimde yapmış.

    Benim için bir başyapıttır. Elleri dert görmesin.

  5. Cavid Cavadov diyor ki:

    ‘Hayatın boyunca izlediğin en iyi film hangisi?’ diye sorulursa hiç kuşkusuz ismini ilk vereceğim film Avatar. Korkunç bir emek harcanmış ve tam bir görsel şölen. Eleştiri daima olmalıdır, ancak bazı şeyler bence tartışılmaz;) (Avatar’ın çok güzel bir film olması gibi)





Son Fotoğraflarım

20091114015BSK
20090919161BSK
20090919191BSK
20091114055BSK
20090926041BSK
20090926085BSK
20090919105BSK
20090919292BSK
20090919140BSK
20090926026BSK
20090912094BSK
20090919041BSK