Orijinal kelimemiz Hyperfocal Distance; ama Türkçe olarak Hiperfokal Mesafe, Hiperfokal Uzaklık ya da Hiperfokal Nokta vb. birbirinden değişik çevrimler kullanılıyor. Tam olarak Türkçe karşılığı şimdiye kadar kullanılmamış, ben de en sık kullanılan Hiperfokal Mesafe terimini kullanmayı tercih ettim. İsminden dolayı öyle çok karmaşık bir şey olduğunu düşünmeyin. Aslında daha çok manzara fotoğraflarıyla ilgilenenler için netlik kavramıyla ilgili, pratik bir anlam taşıyor.

Hiperfokal Mesafe nedir?

Herhangi bir fotoğrafta (ayarlarımıza göre) netleme mesafemiz bize belli bir büyüklükte Alan Derinliği sunar. Genel, pratik bir kabul olarak bu alan derinliğinin 1/3 lik kısmı netleme düzleminin ön tarafında, 2/3 lik kısmı netleme düzleminin arka tarafındadır. (Tam olarak doğru olmasa da pratik kullanım için bu kabul idealdir.)

Netleme mesafemizi sonsuz olarak ayarladığımızda da belli bir alan derinliği elde ederiz. Sonsuzdan fotoğraf makinesine doğru yaklaşarak netliğin bozulmadığı en yakın noktayı bulursak. Bu noktaya Hiperfokal Mesafe diyebiliriz.

Hiperfokal Mesafe ne işe yarar?

Eğer Hiperfokal Mesafeye netleme yaparsanız en büyük alan derinliğini elde edebilirsiniz. Böylelikle çektiğiniz fotoğrafta net olmayan neredeyse hiç bir bölge kalmaz. Farklı noktalara netleme yaptığınızda aşağıdaki sonuçlarla karşılaşırsınız. Örneğin ilk ağaca netleme yaptığımızı düşünelim:

hyperfocal-ciceklere-netleme-hakkiceylan

Biraz daha ileriye, üçüncü ağaca netleme yapalım:

hyperfocal-agaca-netleme-hakkiceylan

Bunlar pek işimize yaramadı. Eğer sonsuza netleme yaparsak biraz daha iyi bir sonuç alabiliriz; fakat yine yeterli düzeyde net alanımız olmayacak ve yakın sayılabilecek tüm objelerde netsizlik hakim olacaktır.

hyperfocal-sonsuza-netleme-hakkiceylan

Bu durumda Hiperfokal Mesafe yardımımıza koşuyor. Eğer Hiperfokal Mesafeye netleme yaparsak arka tarafta bu noktadan sonsuza kadar olan kısım ve ön tarafta da Hiperfokal Mesafenin yarısı kadar olan bölge net alan derinliği içerisinde kalacaktır.

hyperfocal-mesafe-hakkiceylan

Hiperfokal Mesafe Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde bu mesafeyi hesaplamak çok kolay. Herkesin elinde akıllı cep telefonları bulunuyor, bu telefonlara kuracağınız bir uygulama veya Alan Derinliği Hesapla sayfasından kolaylıkla yapabilirsiniz. Ben akıllı telefon olarak Apple kullanıyorum, IOS için uzun süredir DOF plus isminde bu işi yapan bir programım var ve gerektiğinde işime yarıyor. IOS için hiperfokal mesafe hesaplayan başka programlar da var, örneğin SetMyCamera ya da Hyperfocal gibi. Android için ise HyperFocal Pro veya DOF Calculator gibi programları kullanabilirsiniz.

Aslında Hiperfokal Mesafeyi hesaplamak için bir formül var; ama kimsenin uğraşacağını sanmıyorum, formül ve detaylı okuma yapmak isteyenler için bağlantı: Hyperfocal Distance.

Hiperfokal Mesafe ve Diğer Gerçekler

Manzara fotoğrafı çekmeyi seviyorsanız ve Hiperfokal Mesafe kavramını bu yüzden öğrenmek istiyorsanız size başka tavsiyelerim olacak. Öncelikle Manzara fotoğrafı çekerken diyafram değerinizi minimum f/8 olacak şekilde ayarlayın. f/11 veya f/13 olarak ta kullanabilirsiniz. Diyaframı daha fazla kısmanız halinde keskinlikte azalma olabilir. İkincisi ise sağlam bir tripod ve kablolu/kablosuz deklanşör kullanmanız.

hakk7402

Benim burada Hiperfokal Mesafe kavramını incelemek istememin sebebi ise özellikle yıldız, Samanyolu veya kuzey ışıklarını çekerken yaşadığımız bazı sıkıntılar. Bu tip çekimlerde diyafram değerini minimumda tutmanız, yani diyaframı en açık halde tutmanız gerekiyor. Böyle olunca da alan derinliği oldukça dar oluyor. Sonsuza netleme yaparak çekilen Samanyolu fotoğraflarında ön plana bir ağaç veya ev yerleştirdiğinizde onu da alan derinliği içerisinde bırakabilirseniz işte o zaman fotoğraf elle tutulur hale geliyor.

Yani kısacası Samanyolu’nu içeren bir kadraj ile çekim yapıyorsanız Hiperfokal Mesafeden kısa bir mesafeye netleme yapmayın.

Elbette keskinlik veya netlik çok belirgin kavramlar değiller. Önceleri fotoğrafları fotoğraf kağıdına basarak ve belirli mesafeden bakarak incelerdik. Özellikle fotoğrafın dijitalleşmesinden sonra, fotoğraflarımızı incelerken %100 boyutuna getirip bilgisayar monitöründe piksel piksel incelemeye başladık. Böyle bir incelemede yukarıda bahsedilen net alan derinliği içerisinde kalan objelerin keskinliği sizi tatmin etmeyebilir. Fakat emin olun ki baskı aldığınızda o fark ortadan kalkacaktır.