Fotoğrafçı için Photoshop gerekli mi?

21 Mayıs 2009, 10:04 • Kategori: Blog, Fotoğrafçılık • 11 yorum

Amatör fotoğrafçıların büyük çoğunluğu günümüzde dijital fotoğraf makinesi kullanıyor. Dijital fotoğraf makineleri filmli makinalara kıyasla birçok avantaj sunuyor. Bunlar konumuz değil ama bu avantajların en başında çekilen fotoğrafı anında görebilme ve çekilen fotoğraf sayısında kısıtlama olmamasını sayabiliriz. Dijital fotoğrafa bilgisayar olmadan ne bakılabiliyor ne de işlenebiliyor. Dolayısıyla dijital fotoğraf makinesi kullanan amatör fotoğrafçıların ortalama bir bilgisayar kullanıcısı olması kaçınılmaz.

Günümüz fotoğraf camiasında en çok tartışılan konuların başında dijital fotoğrafa yapılan müdahaleler yer alıyor. Daha önceleri dijital fotoğrafın geçerliliği tartışılıyordu ama artık çoğunluk dijital fotoğrafı kabul etmiş durumda. Daha önce bazı ortamlarda kendi düşüncelerimi paylaşmıştım, kısaca fotoğrafa bakışımı özetlemem gerekirse;

Benim için fotoğraf bir sanat değildir, bir tekniktir, tıpkı yağlı boya gibi, karakalem gibi görsel bir teknik. Fakat siz bu tekniği kullanarak sanat eseri oluşturabilirsiniz ya da belgesel bir çalışma yapabilirsiniz.

Photoshop veya diğer fotoğraf işleme programları eskinin karanlık odasına tekabül eder. Eskiden karanlık odada yapılan tüm cambazlıklar artık dijital olarak çok daha kolayca bu programlarla yapılabiliyor. Dijital fotoğraf için şöyle bir soru sorulabilir. Fotoğrafa dijital müdahelenin sınırları nerede başlayıp nerede bitmeli? Genelde tek bir fotoğraf üzerinde yapılan müdahaleler ile birkaç fotoğraftan oluşturulan manipülasyonları ayırmak yeterli olacaktır. Aslında temel olan bence çekilen fotoğrafa hangi müdahalelerin ya da eklemelerin yapıldığının gizlenmemesi. Çoğunlukla sizin haberiniz bile olmadan zaten fotoğraf makinesi tarafından fotoğrafa müdahale edilmektedir, bunlar keskinlik artışı, beyaz dengesi, tonlamanın düzeltilmesi vs. gibi müdahaleler şeklindedir (renk modunu vivid yaptığınızda renkleri daha doygun fotoğraflar elde etmeniz gibi). Bilinçli bir müdahale şeklinde verilen emek elbetteki fotoğraf makinesi tarfından yapılan müdahaleden çok daha değerlidir.

Ortaya çıkan sonuç ne olursa olsun eğer estetik anlamda, kompozisyaon anlamında ya da duygu alnmında size birşeyler verebiliyorsa bu bir eserdir. Siz hala onun fotoğraf mı yoksa başka birşey mi olduğunu tartışabilirsiniz, ben tartışmıyorum. Benim için görsel bir eserdir.

Haaaa unutmadan, fotoğrafta dijital müdahaleye karşı olanların çok büyük çoğunluğunu bu işi beceremeyenler oluşturuyor, bunu da buradan söyleyeyim dedim..

Bu yazıya yapılan yorumlar

  1. Güzel özetlemişsiniz Hakkı Bey;

  2. Git gide bende merak salıyorum fotoğraf çekmeye..

  3. Hakkı Bey,

    Fikirlerinize tamamıyla katılıyorum. Bazı şeylere artık daha kolay ulaşılabilmesi belkide bu konuda fazlaca çeşitlilik oluşturdu. Dolayısıyla fikir ayrılıkları oluştu. Eskiden fotoğraf çok daha pahalı bir uğraştı. Hele ki karanlık oda tecrübesi yaşayanlar çok daha azınlıktaydı. (Bende dijital ile başladım) O yüzden insanlar film dönemindeki her fotoğrafı fotoğrafçıda tab ettirildiği müdehalesiz (aslında rastlantısal) gibi sanıyor. Bugünkü tartışmalarda büyük ölçüde bu noktadan başlıyor.

    Selamlar.

  4. Çok akilana bir yaklaşım. Katılmamak elde değil!

  5. ben de amatör olarak çekim yapanlardanım. görüşlerinize katılıyorum. bir fotoğraf beğenilmezse şahsım tarafından ufak oynamalar yaparım. sanat ve teknik içiçe bence. ama şu zamanda daha çok teknik.

  6. Bence fotoğrafı genel anlamda teknik veya sanat diye bir sınıflandırma içine koymamalıyız. fotoğrafın içeriğine ve kategorisine göre teknik , sanat ve anlam değeri değişebilir. Bence.

  7. Değerlendirmelerinize katılıyorum.

    Ayrıca fotoğraf zaten ışığın ve gölgenin hapsidir. Bu hapsi ister film ister kart isterse 1 ve 0′lara yapın. Yine gözlerimizle gördüklerimiz zaten dijital olarak (göz sinirlerindeki elektrik sinyallerinin) beyin tarafından yorumlanmasından ibaret değilmidir.

    Sağlıcakla kalın.

  8. Fotoğrafı gerçeği olduğu gibi yakalamak kabul edenler (bu kısım en başta haber fotoğrafçılarıdır) bile gerçeği değiştirmektedir. Bulundukları konumun verdiği açıyla çektikleri fotoğraf belli bir bakış açısını ister istemez getirmektedir. Ayrıca gözün gördüğünün aynısını çeken bir fotoğraf makinesi yapılsa bile hiçbir insan ötekiyle aynı görsel genetik kabiliyete ve algı düzlemine sahip değil.

    Mesela bir şehrin ortasında durup insanlara birlikte bakarken şu çocuğu gördün mü dönercinin önündeki dediğinizde arkadaşınızın görmediğini görüyorsunuz. O çocuğu görünür kılmak için fotoğrafçı çocuğa objektifiyle zoom yapar yakınlaşır, alan derinliği ile çocuğu netleştirip arkaplanla mesafe yaratabilir. Klasik teknikler sınırlı kalır. Ama dijital sanatçı her şeyi siyah beyaz yapıp çocuğu renkli bırakarak sahneyi ve sanatı kurabilir.

    Hakkı dostum gibi düşünüyorum. Photoshop biliyorum ve sanat için bir araç olarak kullanıyorum.

  9. Bende bu konuda blog ödüllerinde size sormuştum. Önceleri ben de fotoğraf çekildikten sonra düzenleme yapılırsa gerçek bir eser olamaz gibi düşünüyordum ama asıl olan o fotoğrafa nasıl dokunabileceğini bilmek.
    Teşekkür ediyorum blog ödüllerinde ki cevabınız için de :)

  10. fotoğraf herşeydir! bir hayatın her karesini her anını çok rahatlıkla sığdırabildiğimiz bir olguyu nasıl bir “teknik” veya “sanat” kalıpları içerisine otutturabiliriz ki?
    bence fotoğraf hobi (hatta meslek) dalları arasında EN genelidir. kısa bir ispat; aşağıdaki listenin sonunu kim getirebilir?
    manzara fotoğrafı
    çocuk fotoğrafı
    çiçek fotoğrafı
    mevsim fotoğrafı
    nü fotoğrafı
    teknoloji fotoğrafı
    gökyüzü fotoğrafı
    gün fotoğrafı
    deniz fotoğrafı
    sahil fotoğrafı

    tabii bu benim görüşümdür. teşekkürler.

  11. bence gerekli

Bu Yazı Yoruma Açıktır