Bilindiği gibi site engelleme çalışmaları son hızıyla devam ediyor. slide.com‘da bu furyadan nasibini alanlar arasında, malesef. Peki elimizdeki fotoğrafları nasıl slideshow yapalım ya da insanlara nasıl gösterelim, kısacası nasıl sunum yapalım? Aslında bu yazıyı yazarken amacım basit bir portfolyo sitesinin nasıl olabileceği konusunda birşeyler karalamaktı ama gelen bazı sorular üzerine biraz yön değiştirdi.

Elimizdeki fotoğrafları veya resimleri slideshow halinde birilerine gösterebilmenin bir kaç yolu var. Bunlardan biri flickr kullanmak; flickr.com sitesine üye olarak tüm fotoğraflarını gönderebilir ve istediğiniz fotoğraflarınıza etiket atayarak sadece o etikete sahip olanları slideshow halinde gösterebilirsiniz. Ücretsiz bir servis olmasından dolayı bazı kısıtlamaları mevcut, son gönderilen 200 fotoğrafınızı görebiliyorsunuz.

Bir diğeri ise negatif.com kullanmak;

Nokta Internet Teknolojileri’nin bir servisi, kısaca flickr’ın Türkiye versiyonu olarak tanımlanabilir. Henüz bir sınırlandırmaya rastlamadım. Ek olarak, oluşturulan albümlere de slideshow imkanı sunulabilir ve fotoğraflar toplu olarak editlenebilir (etiket vs. için)

Bu iki site dışında başka paylaşım ortamlarında (pixagogo, fotki, picasa vb.) da fotoğraflarınızı paylaşabilirsiniz ama sunduğu hizmetler dolayısıyla ve fotoğraf ağırlıklı olmaları nedeniyle bu ikisini ayrı bir yerde tutuyorum.

Gelelim asıl konumuza; eğer kendinize ait bir sunucunuz varsa bazı basit scriptler kullanarak slideshow yapabilir veya portfolyonuzu paylaşabilirsiniz. Benim önereceğim Airtight Interactive tarafından yayımlanan scriptleri kullanmak. Bazıları ücresiz olan bu scriplerle profesyonel görünümlü sade bir slideshow hazılamanız ya da kendi portfolyonuzu sunum yapmak çok kolay. Bunlar; TiltViewer, SimpleViewer, AutoViewer, PhotoSpace, PostcardViewer

Airtight Interactive de örnekleriyle görebileceğiniz scriptler flash, javascript, xml ve html dosyasından oluşuyor. Yapmanız gereken sadece xml dosyasındaki fotoğraf yolu ve isimlerini değiştirmek. Bu scripti kendi hostumuza atmış olsak bile fotoğrafları başka kaynaktan gösterme şansımız var. Böylelikle kendi bant genişliğimizi de korumuş oluruz.