Facebook ve WordPress
Herkesin dilinde dolaşan, kiminin meraktan kiminin ise ihtiyaçtan veya birinin tavsiyesiyle kullanmaya başladığı bir sistem Facebook. Kısaca Facebook nedir? sorusuna cevap vermek gerekirse; Facebook hertürlü bilgilerinizi diğer kişilerle paylaşabileceğiniz, aynı konuya ilgili kişilerin gruplar oluşturarak etkinlikler düzenleyebileceği ve eski arkadaşlarınızı bulabileceğiniz (bizim memlekette en çok rağbet gören bu oldu galiba, aslında bu konu ayrıca ele alınabilir, ki yazan olmuş.) bir paylaşım platformu. Asıl konumuz Facebook nedir ve nasıl kullanılırdan ziyade blogcuları ilgilendiren yönü yani Facebook’ta blogumdaki yazılarımı nasıl görüntülerim ya da sevdiğim bir blogtan alıntı nasıl yapabilirim.

Facebook hesabı aldıktan sonra kendinizi karmakarışık bir sistemin içinde buluyorsunuz. Bazıları bunu kolayca atlatırken bazıları ise profillerinden de görüleceği gibi herbirşeye atlayarak işleri daha da karmaşık hale getiriyorlar ve işin içinden çıkamıyorlar, herneyse zaten bu çılgınlığın kısa süreceğini düşünüyorum. (umuyorum diyelim.)

Applications ekle, çıkarProfile sayfamızda kendi blogumuzdaki yazıları yayınlamak için kullanılabilecek birkaç Application (uygulama) dan bahsedeceğim. Uygulamaları aşağıdaki linkleri kullanarak ekleyebilirsiniz. Uygulamaları kaldırmak veya disable etmek için sol taraftaki Applications yazısının hemen yanındaki edit yazısına tıklarız. Kullandığımız tüm uygulamalar burada listelenir. Uygulamaların yanındaki Edit Settings kısmından yetkilendirme ve uygulamaların profile sayfanızdaki görünümüyle ilgili bazı ayarları yapabilirsiniz. En sağdaki Remove kısmına tıklayarak uygulamayı tamamen kaldırabilirsiniz. Şimdi uygulamalara geçelim;

Flog BlogFlog Blog
Sanırım en çok kullanılan uygulamalardan biri Flog Blog, tabiki çok kullanılmasında başarılı olmasının payı büyük. Resimde de göreceğiniz gibi Setting kısmına gelerek bir kaç ayar yapmamız yeterli olacaktır.
Update Mode:
Manual yerine Timed Automatic seçmeniz tavsiye olunur. Böylelikle blogunuzda yayınlanan yazı Facebook’a giriş yapmadan ve ekstra müdahaleniz olmadan en geç bir saat içinde profil sayfanızda görünecektir.
Feed URL:
Bu kısma RSS beslemesinin tam adresini yazmanız gerekecek. Yeni başlayan blogcular RSS nedir diye sorabilir, bir an önce öğrenmelerinde fayda var.
Blog URL:

Burası zaten belli, blog adresinizi buraya yazın.
Blog Title:
Blog başlığınız.
Blog Tagline:
Blog açıklamanız buraya.
Post Length:
Title Only (Yazıların sadece başlıkları yayınlanır.)
About 1 Sentence (Yazıların 1 cümlesi yayınlanır.)
About 1 Paragraph (Yazıların 1 paragrafı yayınlanır.)
Entire Post (Yazıların tamamı yayınlanır.)
Custom Length (Belirleyeceğiniz karakter sayısı kadar yayınlanır.)
Maximum Posts to Show:
Kaç adet yazınızın görüneceğini buradan seçebilirsiniz.
Profile Links:
Yazı başlıklarında bulunun linklerin hedefini buradan belirleyebilirsiniz.
Go to My Blog (Direkt kendi blogunuza link verir)
Go to Flog Reader (Yazılarınızı Flog Reader da gösterir)
Profile Box Formatting:
Yazılarınızın görünümünü yani sadece text içerikli mi yoksa blogunuzda yeraldığı gibi hertürlü resim ve linklerle beraber mi yayınlanacağını buradan ayarlayabilirsiniz.

Blog RSS Feed Reader:
Blog RSS Feed ReaderBaşka bir uygulama, görselliği biraz daha ön plana çıkmış gibi duruyor. Fakat Yayınlanan yazıların başlıklarındaki linkler sizi Facebook profile sayfanıza götürüyor. Bunun için iki seçenek olabilirdi ya yazının orjinaline götürebilir ya da yazının tamamını gösterebilirdi. Buradan bir puan kaybediyor. Ayrıca her yazının yanında çıkan share bağlantısında da aynı problem var. Sadece görüntüsü için kullanılabilir.

Simply RSS:
Aslında bu uygulama ile profile sayfanızı ufak bir RSS Readera benzetebilirsiniz. Sace kendi blogunuzdan değil toplamda 3 adet değişik kaynaktan besleme alabileceğiniz uygulamanın ayarlarını Preferenses kısmına gelerek yapabilirsiniz. Burada yapabileceğiniz ayarlar sadece başlık kısmı ve başlık kısmının ayrıntıları üzerine. Add new feed linkine tıklayarak en üste RSS adresini ve alta kaç adet yazının görünmesini istediğimizi yazıyoruz.
Feed display options:
Burada üç tane seçeneğimiz var
Show titles only (Sadece başlıklar görüntülenir ve tıklayınca orjinal yazıya gidilir. )
Show title and the content (Başlıklar ve özet içerik görüntülenir)
Show title, when clicked show content (başlık görüntülenir, tıklayınca alta doğru açılarak yazı görüntülenir) Bu olayı iyi düşünmüşler, siteden ayrılmadan okumayı kolaylaştıracak.
Date display options:
Burada tarih görüntüleme ayarları yapılıyor
Time display options:
Burada ise yayınlanma saatini gösterip kapatabiliyorsunuz.
Enable feed on profile?
Bu kısmı işaretlerseniz ayarladığınız şekilde profil sayfanızda aktif olacaktır, işaretlemeden Add yaparsanız kaydedilir fakat yayınlanmaz. Kötü tarafları Feed Title otomatik alması ve değiştirilememesi, maksimum 3 adet beslemeye izin vermesi.

my RSS:
my RSS isimli başka bir uygulama daha gözüme çarptı ama alttaki yorumlarda herkesin ortak şikayeti yazılarının update olmaması şeklindeydi ve herhangi bir öneri veya cevap yoktu. Bu yüzden my RSS uygulamasını incelemedim.

my Blog:
Bu uygulama ilk bahsettiğimiz Flog Blog ile birleştirilmiş, yani ikisi de aslında aynı.

SuperRSS:
Daha fazla RSS beslemesi isteyenler için ideal olabileceğini düşünmüştüm ama bunda da bazı hayal kırıklıkları oldu. Pili Networkun kullandığı xml beslemesini kabul etmedi fakat www.azpismis.com/feed/ beslemesinde sorun olmadı. Ayrıca bunun kendine ait bir yorumlama sistemi de var. Sanırım üzerinde – özellikle de karakterlerin görünümü ile ilgili – biraz daha çalışılmalı.

Feed Reader:
Bu uygulamayla istediğiniz kadar RSS beslemesinden bilgi alabilirsiniz ve istediklerinizi de profile sayfanızda yayınlayabilirsiniz. Fakat görünüm olarak çok kötü ve sadece başlıkları yayınlayabiliyor. Aslında yazıların özet bölümlerini de alıyor fakat sadece siz okuyabiliyorsunuz.

Grazr Feed Reader:
Bu uygulama tam bir RSS reader gibi çalışıyor, hatta opml dosyasını dahi destekliyor ve okuması kullanması gayet kolay. Fakat kullanım amacı itibarı ile işimize yaramayabilir. Çünkü profile sayfanızda sadece kendine ait bir resim gösteriyor ve tıklayınca Grazr Feed Reader sayfasına ulaşıp seçtiğiniz rss beslemelerini okuyabiliyorsunuz. Yayımlamaktan çok okuma amaçlı kullanılabilir.