Merhabalar, amatör fotoğrafçıların literatürüne yeni bir kelime eklemek istiyorum, Gezi Puanı. Amatör fotoğrafçılar ister bir grupla, örneğin Azgezmiş gibi ya da isterse kendi başına fotoğraf çekimine çıksın, yaptığı iş aslında bir fotoğraf gezisidir. Bu yakın çevrede bir gezi olabileceği gibi uzak diyarlarda bir ya da bir kaç haftalık yoğun bir seyahatte olabilir. Amaç fotoğraf çekmek olduğundan tamamını fotoğraf gezisi olarak adlandırıyorum.

Fotoğraf gezilerinde amatör bir fotoğrafçı bir gün içinde ortalama 100-300 arasında fotoğraf çeker. Bu fotoğrafların bir kısmı eve gelince silinir. Neden bu kadar çok fotoğraf diye sorabilirsiniz, belki beklenen bir anı yakalamaya çalışıyordur ve makine seri çekim modundadır, bu yüzden benzer karelerden onlarca olabilir. Fotoğraflardan bazıları sadece anı fotoğrafıdır, bazıları da yoldan geçerken çekilen öylesine karelerdir.

Gezi sonunda tüm fotoğraflara tek tek bakıldığında “işte bu olmuş” dediği bazı fotoğraflar vardır. İster kendi baksın ister başka bir fotoğrafçı bu tip fotoğrafların sayısı kabaca aynıdır. Bu fotoğrafların sayısını çektiği tüm fotoğraflara böldüğümüzde ve bunu 100 ile çarptığımızda elde ettiğimiz sayıya Gezi Puanı diyorum.

Gezi Puanı ne işe yarar? Gezi Puanı amatör fotoğrafçının o fotoğraf gezisinde ne kadar verimli olduğunun bir göstergesidir. Elbette bazı bölgelerde daha iyi fotoğraflar çıkacaktır; ama genel anlamda Gezi Puanı 1 e yaklaşıyor veya geçiyorsa o gezinin verimli olduğu anlamına gelir.

Bu fikir Azgezmiş olarak en son çıktığımız Fas seyahatinde aklıma geldi. Bir haftalık seyahatte toplamda çektiğim fotoğraf sayısı 1620 adet. Eve geldikten sonra bu fotoğrafların bir kısmı elbette silinecek; ama silmeden önce kabaca saydığımda 19 adet fotoğraf belirledim. Hesap yaptığımda ise Gezi Puanım yaklaşık 1,17 yapıyor. Bu ise gezinin benim için verimli geçtiği anlamına geliyor. Şu sıralar yoğun şekilde seyahatlerim olduğundan sadece bir fotoğraf paylaşabiliyorum.