Altın Örümcek 2008 finalistleri belli oldu. Bu yazının konusunu oluşturan Blog kategorisinde 10 adet finalist var. Şu anda halk oylaması devam ediyor. Tam olarak hangi kriterleri baz alarak bir seçim yapıldığını anlamasam da geçen sene olduğu gibi bu sene de kendimce bir kritik yazısı yapmayı uygun gördüm. Öncelikle belirtmek gerekirse geçen sene ücretsiz olan blog kategorisine katılım bu sene ücretli yapılmış ki bu oldukça anlamsız ve gereksiz bir uygulama. Bu bir çok kaliteli amatör blogun katılımını engellemiş ve zaten çok sağlam olmayan Altın Örümcek’ in itibarını zedelemiştir.

Konumuza dönersek, blogları orjinal içerik, tasarım, görsellik ve kodlama hataları olarak incelemek istiyorum. Çok fazla da derine inmeyelim zira elimizde çok iyi finalistler yok. Altın Örümcek 2008 Finalistleri sayfasındaki sırayı bozmadan ilerlersek;

blog.mindshareinteraction.net
Verve Digital – online insanlar için lezzetli içerik

Öncelikle blog başlığı ile alanadı uyuşmazlığı dikkat çekiyor. Çok kullanıcılı bir blog olan Verve Digital 14 kişiden oluşan bir ekip tarafından hazırlanıyor. Bu kalabalık ekipte özellikle reklam sektöründe çalışanların çoğunluğu dikkat çekiyor. Kasım 2007 den itibaren yazıların yayımlandığı Verve Digital de belli bir periyot olmadan yazılar gönderilmiş, ay başına 4 ile 58 arasında değişen ve yazı gönderme sıklığı ortalama olarak iki günde bir şeklinde belirlenebilir. Bu da bir blog için oldukça tatminkar bir oran. İçeriğe baktığımızda reklam ve tasarım ağırlıklı yazıları görüyoruz ve bu bir bütünlük oluşturuyor.

Tasarımla ilgili birkaç şey söylemek gerekirse, gidrdilerin altında bulunan navigasyon kısmında “Previous Entries | Next Entries” yazılarının Türkçe olmadığını görüyoruz. Ayrıc yorum formunun da Türkçe olmadığı görünüyor. Yazıları okumak için başlığına ya da devamı linkine tıkladığımızda yazı ile ilgili hiç bir meta bilgisinin (yazar, tarih, etiket vs.) görümemesi de ayrıca eksi bir not olarak düşülebilir. Kutsal doğrulama merkezimiz W3C ye baktığımızda “Validation Output: 50 Errors” uyarısını görüyoruz. CSS için doğrulama yapmak istediğimiz de ise “Sorry! We found the following errors (10)” uyarısı alıyoruz.

En altta “Blog yapısı: Joomla Theme. Mindshare Türkiye ekibi tarafından tasarlandı ve kurumsallaştırıldı.” yazısı görünmekte fakat kullanılan sistem WordPress. Bunun dışında tasarımla ilgili rahatsız edici birşey yok, sade ve okunaklı bir yapısı var. Değerlendirmek için not vermek gerekirse 10 üzerinden 6 olarak puanlıyorum.

blog.trafo.com.tr
Trafo.zip adıyla yayında olan blog Trafo reklam ajansına ait.

Genellikle reklam, tasarım ve ekip elemanlarının birlikte katıldığı etkinliklerin paylaşıldığı blog içerik olarak bir öncekinden pek farklı sayılmaz. 2005 yılından beri girdilerin bulunduğu bloga kabaca ortalama olarak haftada bir yazı girildiğini söyleyebiliriz. İçerik olarak tatmin edici bir yapıya sahip değil, daha çok firma işlerine kısaca değinilen yazılarla karşılaşıyorsunuz. Soğuk bir yapısı var, okunacak fazla birşey bulmak mümkün değil.

Tasarım olarak baktığımız da ise oldukça şık bir arayüzle karşılaşıyoruz. Genel blog yapısı muhafaza edilmiş ve iki sütunlu olarak kullanılmış. WordPress alt yapısı kullanılan blog W3C doğrulamasından “Validation Output: 4 Errors” mesajıyla döndü. CSS doğrulamasından ise “Sorry! We found the following errors (30)” hatası aldı. 10 üzerinden 6 puanla değerlendiriyorum

www.babaolmak.com
Bir babanın baba olmak hakkında yazdıkları

İçerik hakkında daha detaylı bilgi isteyenler için bir hakkında sayfası oluşturulmuş burası okunmalı. Blog içerisinde gezinmeye başladığımızda içerinin oldukça dolu olduğunu görebiliyoruz. İçerik alan adı ve amacıyla oldukça uyumlu yazı ve görsellerle doldurulmuş. 27 Aralık 2006 tarihinden itibaren yazı gönderilmeye başlanan bloga ortalama olarak üç dört günde bir yazı gönderiliyor. Bir blog için gayet makul.

Tasarım olarak baktığımız da WordPress altyapısının üzerinde K2 temasının kullanıldığı görüyoruz. Başlık kısmındaki görsel konuyla uyumlu ve rahatsız edici değil. ÖZel bir tasarımı olmadığından tasarım ve kullanım konusunda pek birşey yazmaya da gerek yok. Malesef W3C den 185 hata ve W3c-CSS den de 9 hata ile dönüyor. Puan olarak ise 10 üzerinden 7 puanı kapıyor.

www.ecenurhan.com
Ece Nurhan Online Portfolyosu

Bu bir blog değil. Şahsi fikrim Blog kategorisinde olmaması gerektiği yönünde. Burası Ece Nurhan’ın online portfolyo sitesi. Bu yüzden değerlendirme dışı tutuyorum.

www.kitanindunyasi.com
Kita adlı bir genç kızın dünyası

Kotex firmasının genç kızlar için ürettiği bir ürün olan Kotex Young için hazırlanmış. Reklam amacıyla kullanılan blog içtenlikten oldukça uzak. Gerçek olmadığını bildiğiniz bir karakterin blogu şeklinde sunulması bunda büyük rol oynuyor. İçerik olarak tutarlı ve hitap ettiği kesim tam olarak belirlenmiş. Blogger alt yapısını kullanan blogun başlığında bulunan flash animasyon dikkat çekici ve güzel hazırlanmış. W3C ile yapılan doğrulama sonucunda 958 Hata alarak bir rekora imza atıyor. CSS doğrulamasından da 25 hata ile dönüyor. Yüzbinlerce gerçek blog arasından böyle sahte blogları incelemek durumunda olmak üzücü. Çok fazla incelemeye gerek te yok puanımızı vererek çekilelim 10 üzerinden 5.

www.log.com.tr
LOG – En yeni Teknoloji Dergisi.

Bu web sitesini de blog olarak nitelemenin yanlış olduğu kanısındayım. Zira Güneş Reklamcılık ve Ticaret tarafından basılı olarak yayımlanan LOG isimli teknoloji dergisinin resmi web sitesi olarak görev yapıyor. Bu yüzden değerlendirme dışı tutuyorum.

www.nataliyesilbahar.com
Natali Yeşilbahar’ın kişisel blogu.

Natali Yeşilbahar Xing Türkiye İş geliştirme ve satış müdürü. Bu blogunda da hem işiyle ilgili hem de özel yaşanmışlıklarını paylaşıyor bizimle. İçeriğe baktığımızda özellikle orjinal bulduğum “Öğle Yemeklerim” kısmına değinmeden geçmeyeceğim. Natali burada “Başarılı ve farklı projeleriyle ön plana çıkan profesyonellerle sohbetlerime yer vereceğim.” demiş ve bunu da yapıyor, bir nevi röportaj serisi şeklinde keyifle okuyacağınız yazılardan oluşuyor. Gerçek bir blog olarak niteleyebileceğimiz nataliyesilbahar.com içerik olacak oldukça sıcak hazırlanmış. Fakat yeterince kişisel değil, haber yazılarından daha ziyade bu haberlerle ilgili kişisel yorumların ve yaşanmışlıkların olması bir blog için çok daha doğru olacaktır. Yeterince sık içeriğin girilmediği bloga ayda bir ortalama ile yazı yazıldığını söylemek mümkün.

Tasarım olarak baktığımızda çok iyi şeyler söyleyemiyoruz. Önce iyilerden başlarsak, sol tarafta Natalinin değişen fotoğraflarını görmek ziyaretçiye iyi geliyor özellikle devamlı gülümseyen yüzünü. Fakat sağ tarafta yazıların arkaplanı kötü seçilmiş koyu bir gri. Yazıların ve fotoğrafların yerleşimi içler acısı. W3C doğrulamada 45 hata, W3C-CSS de ise 5 hata alıyor. Genel değerlendirme olarak 6/10 puan verebiliyorum.

www.sevcanerdolu.com
Sevcan Erdolu’nun kişisel web sitesi

Önce sizi bir giriş ekranı karşılıyor. Buraya tıklayarak giriş yapıyorsunuz, oldukça gereksiz sonuçta gidebileceğiniz tek yer var. İçerik olarak baktığımızda ise oldukça kişisel bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. sadece Sevcan Hanım’ın herhangi bir konuda (ne olduğu önemli değil) kişisel görüşlerini, fikirlerini, alaylarını, geyiklerini, fotoğraflarını yayımladığı bir blog olarak niteleyebiliriz. Evet bir blog. Tasarım olarak bakıldığında belli bir bütünlüğü olduğu görülüyor. W3C den 25 hata ile W3C-CSS den ise 8 hata ile dönmüş. Her ne kadar içerik olarak dolu ve tatmin edici bulmasamda sonuçta tam bir kişisel blog olarak niteleyebiliriz. Puanım: 7/10

www.tbwabeniisealsin.com
TBWA Beni işe alsın

Kişisel bir blog. Tek amacı kendisini TBWA reklam ajansına kabul ettirmek. Fakat bunu doğrudan iş başvurusu yaparak değil de TBWA kendisini farkederek olması için çalışıyor. 10 Ekim 2008 de açılan blog içerik açısından oldukça yaratıcı ve keyifli. Zaten tek bir konu var o da TBWA ve blog istatistikleri. Tasarım olarak baktığınızda oldukça sade bir yapıda olduğunu göreceksiniz. W3C den 12 hata ile W3C-CSS den ise 2 hata ile dönüyor. Bu blog bazı durumlarda tasarımın öneminin ne kadar az olduğunu adeta kafamıza vuruyor. Elbette bir iki iyileştirme yapılırsa çok daha iyi olacaktır (mesela biraz daha büyük font kullanılabilirdi.) ama sonuçta bu bloga 10 üzerinden 8 vermemi engellemiyor.

www.teknoblog.com
Tekno Blog – En yeni teknoloji haberleri burada

Tekno Blog teknoloji haberlerini ve yeni teknolojileri duyurmak için açılmış bir blog. İlk haber 10 Ekim 2006 da yazılmış ve o günden itibaren her gün ortalama 10 adet haber ya da ürün tanıtımı yapılmış. İçerik günümüz teknolojisini yakından takip edenler için oldukça tatminkar.

Tasarıma baktığımız da ise WordPress altyapısı kullanıldığını görebiliyoruz. Kötü olan ise özellikle sabit olmayan genişliğin kullanımı büyük ekranlarda sitenin görünümünü kötü etkiliyor. Tüm elemanlar yayılarak gereksiz boşlukların oluşmasına sebeb oluyor. Renk seçimini de  uygunsuz buldum, fakat okunaklı ve güncel bilgiler içermesi nedeniyle kaliteli bloglar arasında yer alıyor. Puan olarak 10 üzerinden 7 veriyorum.
Sonuç
Sonuç olarak 2008 Altın Örümcek Web ödüllerinde Blog kategorisindeki finalistleri yetersiz buldum, çok daha iyi içerik ve tasarıma sahip onlarca blogu halen takip ediyorum. Belki de katılımın az olması nedeniyle finalistler arasında yer almadılar ama daha önce de söylediğim gibi “Altın Örümcek’ te Blog kategorisinin ücretli olması tam bir rezalet”. Benim seçimim puanlardan da anlaşılacağı üzere www.tbwabeniisealsin.com oldu.